Bibliotekaren anbefaler: Bakegleder

Drømmer du om en vedfyrt bakerovn i hagen? Det gjorde jeg også en gang. Nå står den der, til glede og nytte. Håper du finner litt inspirasjon her!

 

En sommerdag for omkring ti år siden, satt mannen min og jeg på en liten Italiensk pizzarestaurant og spiste verdens beste lunsjpizza. Den ga sånn mersmak at vi gikk tilbake samme kveld og bestilte hver vår pizza til. Vi gransket ingrediensene, og spurte så om å få se på ovnen den var stekt i. Pizzabakeren pratet fort på italiensk, smilte og gestikulerte og viste oss en vedfyrt bakerovn. Da var det gjort. Vi bestemte oss for å sette opp en bakerovn i hagen når vi kom tilbake til Norge. Den ble flittig brukt året rundt, og da vi noen år senere flyttet til et nytt sted, satt vi opp en ovn her også.

10 år senere er jeg like glad i bakerovnen min. Der lages det foruten pizza også grovbrød, tyrkiske brytebrød og slowfood i ulike varianter. Det er veldig hyggelig å samle venner rundt ovnen, og det er sosialt å lage pizza sammen. Det er heller ikke noen ulempe å ha fersk basilikum og cherrytomater i drivhuset på sommerstid. 

PortrettbildeHeidi
Heidi har gode tips til deg som vil bake i stenovn!

Bøker
Den som ble min største inspirasjonskilde, er Elsa Rønnevig, populært kalt «Sprossa». Gjennom kurs og bøker har hun lært meg mye. Hun har blant annet skrevet boka «Bakerovnen: verne – bygge – bruke». Nå har jeg også bestilt boka «Steike godt» av samme forfatter, og jeg gleder meg veldig til å få den i hus! Brød rett fra bakerovnen har en særegen duft og smak.

I «Bakerovnen» blir vi tatt med til mange sjarmerende plasser med bakerovner rundt i Norden. Alle har sine måter å bruke ovnen på og sine måter å lage et miljø rundt den på. Her er alt fra de enkleste, selvbygde ovnene til de mer fasjonable. Boka gir tips til bygging, baking, redskaper og verning. Den kan også brukes som en «coffee table book», kun til inspirasjon og glede.  

bakerovnen verne bygge bruke
"Bakerovnen" er en av Heidis favoritter.

Nettsider 
På denne siden er det mange gode tips å hente: https://bakerovner.no/
Her er det oppskrifter til mat som kan lages i bakerovn, men som også kan lages i vanlige ovner. Man kan også sjekke ut ulike typer vedfyrte bakerovner, og drømme seg bort til lune sommerkvelder med duftende pizza og gode venner rundt bordet. Eller hva med å lage scones på en litt annerledes måte? Legg en halv kilo cherrytomater i en ildfast form. Ha godt med smeltet smør over og sett dem inn i en godt varmet ovn. Ta formen ut og legg så i små scones, som er fulle av godsaker som mozzarella og friske urter. Stek videre i 10-15 minutter, og du får noen fantastisk saftige scones og søte tomater! 

Du kan også finne mye inspirasjon og tips her: https://www.stoneart.no/pizza-og-bakerovn/ 

Og dersom du trenger oppskrift på god pizzadeig, kan du blant annet få det her: https://bakerovner.no/oppskrift/hvordan-lage-pizzabdeig/
Går du videre fra denne siden, finner du også en rekke videoer som forklarer hvordan deigen best kan bakes ut for å få den beste skorpa og den beste strukturen på pizzaen. En av disse videoene er laget av en kokk som snakker en hel masse – og fort – på italiensk (igjen), mens han viser seks ulike måter å bake ut en pizzadeig på. Det var da jeg fikk veldig lyst til å lære meg italiensk i en fei, for jeg skulle så gjerne forstått hva han sa (det var nemlig kun én av utbakingsmåtene som var den riktige)! 

Å jobbe med gode deiger er en glede. Og mye av hemmeligheten ligger vel i å investere både tid og kjærlighet.. Lykke til, og kos deg med mel og gjær, oljer, krydder og kreativitet!

Tipsene er formidlet av Heidi Berg Kjuus, Horten bibliotek.

Translate »