Bibliotekaren anbefaler: Tema søm og redesign

I disse tider er det mange som får tid til litt nye eller gamle hobbyer.

Her kommer noen tips til deg som holder på med søm og redesign, eller har lyst til å lære.

 

Bøkene er presentert av Tina, på Horten bibliotek ツ

Tina3
Tina har mange gode tips til hvor du finner informasjon og inspirasjon!

BØKER 

Bøkene som anbefales er ikke så lett å få tak i som ebok, men det går an å bestille mønster fra forskjellige nettbutikker og prøve seg. Når bibliotekene åpner igjen så er det mange som har gode utvalg av bøker i denne sjangeren, ikke bare de jeg anbefaler her. 

Det som er fint med sying er at selv om moten forandrer seg, så er teknikkene det samme. Nasjonalbiblioteket har mange gamle, men fine bøker både med teknikker og mønster som man kan se digitalt, dette er mine favoritter:  

https://www.nb.no/items/cc52daf8199cf709fdf5c453678dee8e?page=0&searchText=søm 

https://www.nb.no/items/e9c8335658075787ebff2783a38a384e?page=0&searchText=søm 

Hvis du har lyst til å sy, men ikke har bøker tilgjengelig anbefales det å søke her, bruk ord som sy og søm så får du opp mye gammelt, men mye fint! 

DetBestesStoreSybok. Bokforside. Symateriell i åpen skuff ovenfra. Foto.
Tina anbefaler denne klassikeren, som du finner digitalt hos NB!

PINTEREST 

Hvis du ikke har oppdaget Pinterest, så anbefaler jeg å sjekke det ut! Søk opp pinterest.com og lag en konto. Her kan du legge inn interessene dine så du får opp gode forslag på prosjekter og du kan lage lister så du lagrer de du liker best. Jeg bruker dette ofte når jeg skal starte nye prosjekter, som inspirasjon på form, farge og stoffvalg, for å se om jeg har tenkt riktig på mitt syprosjekt (når jeg ikke har symønster) og man kan også finne symønster som kan kan skrive ut gratis. Er også veldig mye gode sytriks og svar på problemer man kan møte på. For å søke er det mest effektivt på engelsk, men man kan bare skrive inn små norske stikkord så får man opp mye fint. 

Hvis du er litt stødig i engelsk anbefales denne siden som jeg fant via pinterest. Her er gode forklaringer både med skrift, bilder og video, og mange morsomme, enkle syprosjekter 

https://www.easysewingforbeginners.com/easy-sewing-projects/ 

Hvis du ikke har nye tekstiler til prosjektet ditt, kanskje du kan sy med et gammelt håndkle, teppe, t-skjorte eller duk? 

Pinterest. PrtScreen av appen med sy-prosjekter. Foto.
Pinterest anbefales for inspirasjon og tips!

 INSTAGRAM 

Hvis man går inn på instagram, og søker opp hashtager (tegnet som ser sånn ut #) så kan man finne mye inspirasjon og nye folk å følge. Prøv feks å søke på #redesign #sy #syglede #søm og se hva som kommer opp. Er det mange som har fine bilder og videoer kan det være smart å følge dem, så du finner dem igjen senere. Mange har også egne YouTube-kanaler hvor de legger ut lengre videoer. 

Det finnes så mange flinke folk som legger ut tips på instagram, her er noen av mine anbefalinger: @ingridbergtunsyr,@ingridviklysne, @jennyskavlan, og sjekk ut de kule tingene @gjenbruk_hjemmelaget lager med gamle tekstiler og broderier! 

instagram. Logo. Grafikk.
Instagram har også mye innen emnet!

 TEKSTILBUTIKKER 

Hvis du skal starte et redesignprosjekt, så er det viktig å tenke på stoffvalg. Hovedsaklig, hvordan egenskaper skal det du lager ha? Trenger det å være stretch? Fast? Skal du feste feks glidelås i det? Skal du lage klær, så kan det være smart å tenke på hvordan stoffet skal “henge” på kroppen. Sjekk at stoffet du velger passer til prosjektet, og sjekk også at du har nok stoff til hele prosjektet. 

Jeg syntes ofte det var vanskelig å velge riktig type stoff til prosjektene mine, fordi jeg ikke visste så mye om forskjellige materialer. Jeg anbefaler for de som har mulighet til å dra på en tekstilbutikk og se på de forskjellige typene stoffer de har, og gjerne kjenne litt på dem (kanskje ikke beste tipset akkurat nå, men godt tips til senere) Da blir du kjent med hvordan de føles, hvordan de bretter seg, hvor tynt/tykt det er, og hvis du lærer mer om hvordan de forskjellige tekstilene oppfører seg, så er det lettere å med hell bestille tekstiler på nett senere hvis man ikke har en tekstilbutikk i nærheten. 

Trådsneller, fargerrike. Foto,
Utstyr må til!
Translate »