Møt bibliotekaren: Lise!

Det er spesielle tider, og digitale løsninger for det meste! Vi benytter anledningen til å stikke oss litt frem på nettsidene våre.. 😉

Kanskje har du lurt på hva vi gjør på biblioteket til vanlig, eller i perioden vi har hatt stengt? Kanskje vil du inspireres av våre beste bok- og filmtips eller kanskje (forhåpentligvis) synes du bare det er hyggelig å “se” oss igjen…

Denne uken hører vi fra:

Lise S. Selnes

LiseIHagen
Lise er klar for sommeren med utvalgt sommerlektyre "Der krepsene synger" av Delia Owens.

Kan du fortelle litt om hva jobben din på Horten bibliotek går ut på?

Visuell kommunikasjon er ganske beskrivende for mine arbeidsoppgaver; jeg jobber mye med publisering og produksjon av digitalt innhold. Jeg har også ansvar for å lage plakater, bokutstillinger og tilrettelegging for kunstutstillinger av lokale hobbykunstnere. I tillegg jobber jeg med planlegging og gjennomføring av arrangement. Jeg trives veldig godt med å være kreativ på jobb.

Hva er det beste ved å jobbe ved Horten bibliotek?

Og møte mange forskjellige mennesker hver dag – mine gode kolleger og blide lånere. Det aller beste med selve jobben er at den er så variert, det er rom for nye ideer og nye arbeidsoppgaver hvis man ønsker det. I den spesielle tiden vi har vært i nå har jeg fått tid til å lage filmer, noe jeg har hatt lyst til lenge, men som vi ikke har klart å kommet ordentlig i gang med tidligere. Nå bare måtte vi satse på digital formidling, og det har vært veldig gøy og lærerikt.

Flere bøker om gangen eller en og en?

Jeg leser veldig variert og er en nysgjerrig person som raskt fatter interesse for et nytt tema. Sånn sett er det en gullgruve å jobbe på et bibliotek, der det ofte kommer inn nye bøker. Dette kan også være et problem fordi jeg fort gaper over litt for mye på en gang. Det er ikke sjelden jeg holder på å lese flere bøker på en gang, uten å komme meg helt gjennom noen av de. Men det er også fint å kunne sette seg litt inn i mange forskjellige bøker for å få en oversikt over ny litteratur.

Hvilke bøker leser du akkurat nå?

Nå holder jeg på å lese to nyere sakprosa-bøker. Den ene har jeg ventet på lenge og gledet meg til å lese. «Kreativitet» av Hilde Østby. En bok hun skrev etter hun krasjet inn i Nybrua på sykkel og fikk en lettere hjerneskade. Krisen hun havnet i førte til en enorm kreativitet og virketrang, noe som blant annet førte til en bok.

Fra boka: Forskningen på kreative mennesker viser at de ikke er så redde for å feile. De er ydmyke, med en stor indre drivkraft til å lære seg nye ting. Og de er svært nysgjerrige, nysgjerrigheten er grunnleggende ved kreativiteten. Boken handler altså om kreativitetens historie. En bok med mye informasjon, om hennes personlige historie, men også referanser til historiske oppdagelser og forskning. Selv om det er veldig interessant så det går litt tregt å lese merker jeg, og er usikker på om jeg klarer å fullføre før jeg starter på en annen bok. J

En annen interessant bok jeg har begynt på handler om å lytte. Mer presist det å ikke lytte; «Du lytter ikke» skrevet av den amerikanske journalisten Kate Murphy. Boken er veldig interessant og tankevekkende og belyser hvor viktig lytting er for å kunne ha gode relasjoner med andre. Murphy stiller i begynnelsen av boken spørsmål som er beskrivende for bokens kjerne: Når lyttet du sist til noen? Virkelig lyttet uten å tenke hva du ville si etterpå, uten å kaste et blikk på mobilen og uten å avbryte for å si den egen mening? Og når var sist gang noen virkelig lyttet til deg? Som lyttet oppmerksomt til det du sa og som svarte så presist at du virkelig følte deg forstått?

Dette er det nok mange som kan kjenne seg igjen i, hvor vanskelig det kan være å ha gode samtaler med andre og føle at noen tar seg tid til å lytte og være oppriktig interessert i det man har å si. Det er noe jeg fikk lyst til å bli bedre på etter å ha lest denne boken!

Vi anbefaler mye bøker om dagen – men har du noen gode serie- musikk- eller podkast-tips?

Jeg som mange andre ser mye på tv, litt for mye tid går med til tv-serier, som jeg heller burde brukt på å lese. Men det er jo så mange bra serier så det blir litt for fristende. Jeg kan anbefale en ny serie på Netflix som heter «Never have I ever». En Original og veldig morsom serie som handler om en amerikansk-indisk jente som går på High School. Her er det tenåringsdrama, men også viktige temaer som tas opp. En lett og underholdende serie, som også er veldig rørende. En forfriskende serie som både jeg og min mann likte veldig godt. En annen «feelgood» serie jeg koser meg med for tiden er «Zoeys spilleliste» som sendes på NRK. En romantisk komedieserie med mye sang og musikk. Handlingen har også et dypere plan om alvorlig sykdom, som er gripende. Selv om musikal-sjangeren ikke er min favoritt, digger jeg denne serien.

Jeg hører også enn del på podkast. Mine favorittsjangre er personlige historier som er inspirerende og lærerike som «Ida med hjerte i hånden». Ida Fladen er veldig flink til å intervjue og får kjente mennesker til å dele om viktige temaer mange kan kjenne seg igjen. Jeg kan også anbefale «Åpen journal» med Katarina Flatland og mannen hennes Harald Doblaug. En lærerik og sjarmerende podkast hvor de snakker om ulike temaer innen helse, med gjester i studio.

Har du en favoritt blant bibliotekets digitale tjenester?

Nasjonalbibliotekets nettbibliotek er en gullgruve. Nasjonalbiblioteket har gjort en enorm jobb med å digitalisere samlingen sin. Her kan man søke i og lese eldre bøker, tidsskrifter, bilder og aviser på nett.

En nyttige tjeneste hvis man vil finne informasjon om hendelser, personer eller steder tilbake i tid. Dette er ofte en enklere måte å finne informasjon på enn å lete fysisk bøker. Jeg har blant annet kost meg med å lese avisintervjuer med eldre slektninger, og andre notiser i gamle aviser.