Bibliotekaren anbefaler: FilmBib-favoritter

Filmbib er et gratis filmbibliotek for alle i Norge som har lånekort! Her finner du det beste av norske kortfilmer og dokumentarer for alle aldersgrupper og i mange sjangere.

Filmbib er tilgjengelig på PC/Mac, og i applikasjoner for iOS og Android for dine håndholdte enheter.

Det blir stadig lagt til filmer i tjenesten, så vi anbefaler å kikke innom med jevne mellomrom!
Les mer, eller bare sett i gang på Filmbib.no !

Her kan du lese om noen av våre FilmBib-favoritter:

Hvit nigger, Dokumentar, 2011

Den anerkjente og varierte forfatteren har gitt ut over 40 bøker, inkludert Elling-bøkene og Pelle & Proffen-bøkene. I dokumentaren snakker han om eget liv, oppveksen, helsen og forfatterskapet. Dokumentaren skildrer både Ambjørnsen som kunster og forfatter og en oppvekst i en småby som Larvik, for noen tiår tilbake. Vi får også tilbakeblikk til Ambjørnsens til tider kontroversielle bidrag til samfunnsdebatten, med sine utsagn om narkotikapolitikk. Visste du at noen av bøkene hans ble ødelagt på et skolebibliotek i Oslo, fordi de ble ansett som skadelige for elevene? Han satte også søkelyset på kritikkverdige forhold i psykiatrien med debutromanen «23-salen».

«Hvit nigger» er en av flere gode forfatterportretter du finner i utvalget til FilmBib.

Med: Ingvar Ambjørnsen
Produksjon: Regissør: Aleksander Olai Korsnes, Manusforfatter: Aleksander Olai Korsnes, Manusforfatter: Rune Jensen, Komponist: Kjartan Kristiansen, Komponist: Bård Vold Ingebrigtsen
Land: Norge
Språk: Norsk
Varighet: 56 minutter

HvitNiggerAmbjørnsen. Aviser og avisoverskrifter. Foto.
Foto: FilmBib.

Portrett av en bygning, Dokumentar, 2018

Spesielt interessant synes vi denne hyllesten til den arkitektoniske perlen, som har huset Oslo med bøker fra 1933 og frem til 2019, er. Det naturlige lyset flommer inn gjennom de store vinduene til gamle Deichmanske hovedbibliotek på en rundreise som får fram husets sjel og bruk gjennom et langt liv, i denne dokumentariske kortfilmen. Filmen passer for alle, fordi biblioteket er for alle! J Kontrasten til det nye biblioteket blir nok stor, men det gamle bygget er absolutt verdt en nærmere titt. Filmen tar oss med rundt i bygget, og gjennom de ulike rommene, som ikke lenger er åpent tilgjengelig for allmennheten.

Produksjon: Regissør: Hilde Malme, Manusforfatter: Hilde Malme, Komponist: Håkon Iversen
Land: Norge
Språk: Norsk
Varighet: 11 minutter

PortrettAvEnBygning. Bokhyller med bøker, bak søyler i forgrunnen med teksten: Portrett av en bygning.. Foto.
Foto: FilmBib

Hammersborg Protecting the Bygone Future, Dokumentar, 2016

Hammersborg Protecting the bygone Future er basert på en tekst av Kjetil A. Jakobsen og filmet i regjeringskvartalet i Oslo. Filmen forteller historien om både Høyblokka og Y-blokka og om kunsten, laget av Inger Sitter, Picasso og Carl Nesjar, som finnes i bygningene. Filmen blir ekstra aktuell, med byggenes uvisse fremtid og nå som det ser ut som om kampen om å bevare Y-blokka er tapt. Bygningene er også en stor del av historien om 22. juli og den nasjonale tragedien som rammet oss.

Med: Kate Pendry
Produksjon: Regissør: Birgitte Sigmundstad, Manusforfatter: Kjetil A. Jakobsen
Land: Norge
Språk: Engelsk
Undertekster: Norsk
Varighet: 17 minutter

ProtectingTheBygoneFuture. Trapp med kunst innfelt i vegg, regjeringskvartalet. Foto.
Foto: FilmBib
Translate »