Boktips: “Lukket avdeling”

Bøker kan være lagt til så mange slags fysiske miljøer.. Noen fascineres av bøker lagt til sjarmerende gamlebyer i Italia, eller kanskje den engelske landsbygda. Noen elsker mørk «krim noir» eller mer solfylt krim fra den svenske skjærgården..

I dag presenterer vi bøker hvor handlingen i stor grad er lagt til en institusjon.. Det finnes nemlig en del gode av dette slaget – enten de setter søkelys på menneskesinnet, mørke og kritikkverdige forhold i psykiatri-historien eller først og fremst bruker miljøet for å skape en ramme og en slags dyster stemning rundt en psykologisk thriller.. 

Beckomberga Odetilminfamilie. Bokforside. Foto.
Beckomberga: Ode til min familie, av Sara Stridsberg

Beckomberga – Ode til min familie, av Sara Stridsberg

En bok med masse stemning og følelser! Jackie, 14 år gammel, besøker sin alkoholiserte far på det kjente, svenske mentalsykehuset Beckomberga. Hun skulker skolen for å henge på mentalsykehuset, og innleder også et forhold til en eldre pasient. Institusjonen vil sine pasienter vel, men det er også mørke i denne historien. Som beskrevet i en bokanmeldelse i VG: «Familiens destruktivitet, ensomhet og mørke balanserer dessuten statens og sykehusets velmenende intensjoner i romanen på utmerket vis».

Moren til Olof Palme var faktisk pasient på dette sykehuset, og vies også litt plass her. Samtidig møter vi ytterligere en Olof, som skal skrives ut, men har vært innlagt så lenge at verden er blitt en annen siden han så den sist. Stridsberg er en anerkjent forfatter i Sverige, som også har vunnet Nordisk råds litteraturpris.

Boken er saktegående, og ikke spesielt handlingsdrevet, men stemningen og de menneskelige relasjonene gjør boka høyst leseverdig!

Sankta psyko av Johan Theorin

Dette er en nifs, psykologisk thriller, men også en krim-historie, satt i en uvanlig ramme. Vi møter Jan, som har fått jobb i en barnehage, som ligger tett inntil en psykiatrisk institusjon (kalt nettopp «Sankta psyko») for syke, kriminelle. Barna i barnehagen er barn av pasientene i nabobygget, og kan besøke disse via en tunnel under jorden.

Det er tydelig at Jan har et motiv for å ville jobbe nettopp her, men vi får lure på hvorfor gjennom hele boka. Samtidig får vi tilbakeblikk til tidligere faser i hans liv, som viser seg å være relevante. Spenningen opprettholdes nettopp ved at vi lurer på hvem han er, og hva han vil oppnå der.

Boka fungerer godt for de som liker både skrekk og krimromaner, og som kanskje har en forkjærlighet for rammen av nettopp en mørk og dyster institusjon.

SanktaPsykoTheorin. Bokforside. Foto.
Sankta Psyko av Johan Theorin.
DeGalesHus. Bokforside. Foto.
De gales hus, av Karin Fossum.

De gales hus av Karin Fossum

Karin Fossum har skrevet mange gode psykologiske krim-romaner, men også denne gode romanen om mennesker, psyken og livet på institusjon. Boka handler om 24-årige Hajna som blir innlagt på enhet psykiatrisk sykehus etter et selvmordsforsøk. Hoved-fokuset hennes er å sulte seg til døde, men hun opplever og ser etter hvert også menneskene og samholdet rundt seg på det fiktive sykehuset Varden..

Mye alvor, men også humor, varme og gode personskildringer!

Boka er forøvrig filmatisert, og verdt å få med seg den også!

23-salen, av Ingvar Ambjørnsen

En skarp og god skildring av norsk psykiatri-historie i Ambjørnsens første roman – med mye alvor og også litt humor! Boka er basert på egne opplevelser, da forfatteren selv jobbet på Lier sykehus på 70-tallet. Boka er dermed et kritisk tilbakeblikk på lite human behandling i store psykiatriske institusjoner for skremmende få tiår tilbake, men også en velfungerende og handlingsdrevet roman som aldri blir kjedelig.

En kronikeravdeling med tjue pasienter ved Lier psykiatriske sykehus er rammen om 23-salen. Hovedpersonen Andreas Wiegert begynner å arbeide på sykehuset som 18-åring, med ambisjoner om å bli sykepleier. Etter hvert som han ser hvordan systemet behandler pasientene, stiller han spørsmålstegn ved en fremtid i yrket.

Det er tydelig at Ingvar Ambjørnsen hadde talent for å skrive gode romaner allerede når han utga denne debutromanen – om et mørkt kapittel i norsk samtid.

23 salen. Bokforside. Foto.
23-salen av Ingvar Ambjørnsen.
Translate »