Reisefeber boktips: Bangladesh med Heidi Berg Kjuus! 

23.4 lanserte vi lesekampanjen Reisefeber. Frem til kampanjens slutt 31. August, vil du få tips til bøker med handling fra ulike land. 

Du må selvfølgelig ikke være med på lesekampanjen for å lese bøkene.

Vi tar en liten tur i Asia og Bangladesh med Heidi Berg Kjuus. 

PortrettbildeHeidi. Foran bokhyller. Foto.
FørstormenTarOss. Bokforside. Foto.
Før stormen tar oss av Helena Thorfinn

Før flommen tar oss av Helena Thorfinn (2014)

I Dhaka, i et mylder av mennesker, jobber Sofia ved den svenske ambassaden. Her, i Bangladeshs hovedstad lever hun og familien i luksus, med kokk og barnepike, side om side med stor fattigdom og korrupsjon. I to enkle rom på taket deres bor to søstre som har flyktet fra landsbygda i Bangladesh. Disse jentenes framtidsutsikter er å bli giftet bort til menn de ikke kjenner, til et liv i ufrihet. Eller å bli brent i hjel, slik deres søster ble. De to ulike virkelighetene blir satt opp mot hverandre; luksus og fattigdom. Når vi leser om kvinnene i de store fabrikkene som knapt får lov til å gå på do i løpet av den 12 timer lange arbeidsdagen, er det til å bli sint og fortvilet av. Når de har mensen putter de skitne filler fra gulvet i trusa. Mange får infeksjoner og blir syke. 

Forfatteren har selv jobbet med bistand i Dhaka. Dette gjør at historien er troverdig og etterrettelig. Det er en bok å bli klok av. Samtidig stusser jeg litt over at hun beskriver hennes og ektemannens ekteskapelige problemer like alvorlig som hun skriver om en fabrikk med syersker som kollapser mens de produserer billige klær til vestlige kvinner. Sofia sitter i møter og arrangerer konferanser om hvor ille tilstandene er i Bangladesh, samtidig med at hun nekter å betale mer enn minstesatsen når hun bestiller en rickshawtur. Og hun lar barnepiken bo i en muggbefengt betongkloss på taket, i stedet for å la henne bo inne i huset deres. Det er mye dobbeltmoral her! 

Men, les boka, for den er viktig!!  

 

Translate »