Reisefeber boktips: Vi tar en tur til Afrika

23.4 lanserte vi lesekampanjen Reisefeber. Frem til kampanjens slutt 31. August, vil du få tips til bøker med handling fra ulike land. Fint mulighet for deg som er for gammel for Sommerles. no 😉

Du må selvfølgelig ikke være med på lesekampanjen for å lese bøkene.

Vi drar til Afrika og tar en tur til Angola, Algerie og Sør-Afrika.

Reisefeber. Afrika. Grafikk og globus. Foto.

ANGOLA

Allmenn teori om glemsel av José Eduardo Agualusa (2017)  

Ludo ønsker bare å gjemme seg for verden. Etter at hun blir forlatt av søsteren og mannen hennes i en toppleilighet i Luanda, murer hun seg inne. Selvisolasjonen varer i 28 år. Hun er heldigvis selvforsynt med grønnsaker, frukt og duer som stadig lander på taket. Verden fortsetter utenfor og noe får hun med seg fra balkongen, men ensomheten er hennes trygghet. Hva får en ung kvinne til å mure seg inne så lenge? 

Dette er en velskrevet, liten og lettlest bok med flere liv som veves inn i historie til Ludo. Fascinerende og engasjerende historie, samt litt merkelig og sprø. Slutten gir hele historien et annet lys. Ludo er en karakter man får stor omsorg for. En roman om sårbarhet, endring og styrke. 

 

AllmennTeoriOmGlemsel. Bokforside. Foto.
Allmenn teori om glemsel.

ALGERIE

Stort er fengselet av Assia Djebar (2010)  

Tredelt historie, hvor del 1 handler om en kvinnes ustyrlige følelser og begjær etter en mann som ikke er hennes ektemann. Del 2 får vi en rekke historier som har vært med på å forme kvinners liv i Algerie. Del3 viser kvinners adskilte liv fra mannens. 

Kort oppsummert handler boka om kvinners liv under menn i Algerie. Om kvinner som prøver å bryte tradisjonens, kulturens, historiens og mannens makt over dem. 

Boka har intensitet og godt språk, dog kanskje litt uvant fortellerstil. Den krever litt mer an leseren enn en A-Å-bok. Boka er en blanding av selvbiografi og fiksjon. 

Assia Djebar er psevdonym for Fatma Zohra Imalhayene. Hun regnes som en av de viktigste nord-afrikanske forfatterne. 

StorErFengselet. Bokforside. Foto.
Stort er fengselet.

SØR-AFRIKA

Menssmerter av Kopano Matlwa (2018)   

Da Masechaba fikk mensen, sluttet hun ikke å blø. Hun måtte flere ganger på sykehuset for å få blodoverføringer og til slutt kirurgisk inngrep. Etter dette visste hun at det var lege hun skulle bli! Men livet som lege blir ikke helt som hun hadde forestilt seg. Hun får en legevenninne som også kan fortelle som en sterk fremmedfrykt i Sør-Afrika som også trekkes inn på sykehuset. Da Masechaba tar opp kampen mot denne fremmedfrykten, får hun virkelig kjenne det på både kropp og sjel. Midt oppi alt må hun også kjenne på det å bli forlatt og overlatt til seg selv av Ham hun alltid har stolt og betrodd seg til. 

Sterk og sår, tøff og rå. Selv om temaene er grusomme, er boka lite blodig (om man ser bort fra mensblodet på starten). Det er mye som står mellom linjene og bak de enkle hendelsesbeskrivelsene. 

En liten og lettlest bok som rommer mye: Rasisme og fremmedfrykt, vold, kjønnsproblematikk og unge kvinners situasjon i Sør-Afrika etter apartheid. For å være samtidslitteratur, så er dette skremmende lesning. Det er tydelig at Sør-Afrika har en del å rydde opp i for å sikre alles liv og hverdag i landet. 

Sterk bok som fester seg selv lenge etter at man er ferdig med den. 

MenssmerterKopanoMatlwa. Bokforside. Foto.
Menssmerter.
Translate »