Reisefeber-boktips: Vi tar en tur til Asia!

23. april lanserte vi lesekampanjen Reisefeber. Frem til kampanjens slutt 31. august, vil du få tips til bøker med handling fra ulike land.

Du må selvfølgelig ikke være med på lesekampanjen for å lese bøkene!

Denne gangen besøker vi Asia og tar en tur til Russland, India og Irak.

Asia. Globe og Grafikk. Foto.

RUSSLAND 

Narren av Daria Wilke (2016) 

14 år gamle Grisja lever i to ulike verdener: Dukketeateret og Moskva. På teateret føler Grisja seg trygg. Her kan han være seg selv.  Verden utenfor er ikke så vennlig innstilt. På skolen blir han mobbet fordi han gråter lett og ikke er så maskulin. Grisjas bestefar prøver å kjefte homofilien ut av barnebarnet. På teateret jobber den noe eldre Sam som Grisja beundrer voldsomt. Sam kan få enhver dukke til å bli levende på scenen. Men Sam skal snart flytte til Nederland, for det er tryggere for sånne som han der. Grisja liker ikke endringene som skjer på teateret. 

Denne boka kom ut samme dag som antihomo-loven i Russland ble vedtatt i 2013. I de russiske anmeldelsene ble boka beskrevet som “pervers” og “forferdelig”. Er boka det? Nei, dette er en sår og fin bok om en oppvekst i et land som ikke setter pris på variasjon. Grisja er heldig som har teateret som har mer takhøyde for annerledeshet.  

Egentlig en veldig hverdagslig og uskyldig historie om oppvekt og identitet, men med en uhyggelig undertone lurende fra verden utenfor.  

Narren. Illustrert bokforside. By og bod/kjeller. Foto.
Narren

INDIA

Før monsunen av Threes Anna (2013) 

India, 1995. I et stort, men falleferdig gammelt hus in Rampur bor Charlotte Bridgewater med sin demente far og én eneste tjener. En gang i tiden summet det av liv, men nå er pengene brukt opp. For noen sårt trengte inntekter, leier Charlotte ut et rom til den stumme skredderen, Madan. Han skal sy festklær til Charlottes venninner. Egentlig vil ikke Charlotte ha Madan der, men etter hvert oppstår det en sterk forbindelse mellom dem, der de venter på at monsunen skal komme og den drepende varmen igjen må vike. 

Handlingen veksler mellom tid og mellom Charlottes og Madans liv. Charlottes ensomme barndom i India, kostskoleliv i England og særdeles korte ekteskap og livet etterpå i India. Madan har levd store deler av livet sitt på gata og gjennom tilfeldigheter endt opp som skredder med et fantastisk øye for å sy vakre klær. Livene deres flettes inn i hverandre, men kanskje har veiene deres krysset hverandre før? 

Flott vevd sammen historie. Utrolig sanselig skrevet. Man kjenner luktene og den grusomme heten, mens man lengter etter regn. Det brukes en del indiske ord. Litt forvirrende i starten, men etter hvert har man lært en del indiske ord. Det er ordliste bakerst i boka. 

Monsunen
Før Monsunen

IRAK

Løvene i Bagdad av Brian K. Vaughan & Niko Henrichon (ill.) (2008) 

Bagdad, 2003, Irakkrigen. Under et amerikansk bombeangrep, blir byens dyrehage truffet. En liten gruppe løver flykter og må klare seg alene i Bagdads krigsherjede gater på jakt etter ly og mat. 

Grafisk roman basert på en sann historie. Historien er sett fra løvenes synsvinkel, men de er noe menneskeliggjort. Gjennom løvene ser man krig som noe uforståelig og særdeles destruktivt. Løvene har ingen forutsetning for å forstå krig og slik er det nok også for mange mennesker. 

Tegningene er fargesterke og flotte, og er virkelig med på sette stemningen. Sterk historie. Vond og sår, men man sitter hele tiden med et håp om at det skal gå bra. Dette er en av disse bøkene som er vanskelig å glemme

LøveneIBagdad. Løver. Illustrert bokforside. Foto.
Løvene i Bagdad
Translate »