Reisefeber boktips: Vi reiser verden rundt med romaner! 

23. april lanserte vi lesekampanjen Reisefeber. Frem til kampanjens slutt 31. august, vil du få tips til bøker med handling fra ulike land.

Du må selvfølgelig ikke være med på lesekampanjen for å lese bøkene!

Tidligere hadde vi verden rundt med sakprosa. Nå tar vi en rundtur med romaner. I disse boktipsene kommer vi ikke til å holde oss til et bestemt kontinent, men reise litt som haren hopper.  

I dag skal vi til Guatemala, Kina og Botswana.  

Reisefebeber, verden rundt. Tekst og grafikk. Globus. Foto.

Guatemala 

Beskjed fra de døde av Kathy Reichs (2005) 

Rettsantropologen Temperance Brennan bistår kolleger i Guatemala med å identifisere levninger fra tidligere massakre. Så blir hun i tillegg dratt med inn i en sak med fire savnede kvinner i Guatemala by. To av Brennans kolleger blir overfalt på landeveien. Er det er ran slik politiet påstår? Eller har overfallet noe med de forsvunnede kvinnene eller med massakrene å gjøre? Det er tydelig noen som ikke vil at sannheten skal komme frem – både når det gjelder massakrene og de forsvunnede kvinnene. 

Utrolig spennende krim med en rettsantropolog i spissen. Vi starter allerede med en uhyggelig sak med massegraver etter grusomme massakre på landsbygda i Guatemala. Den uhyggen forsvinner ikke, men bygger seg opp. Vi vet det kommer til å skje noe. Boka har noen ekle scener, men ikke masse blod. 

Kathy Reichs sine bøker er inspirasjonen bak suksesserien Bones. Det kan hende folk som har sett Bones blir overrasket av den mer normale Temperance Brennan Reichs beskriver. Uansett om du har sett Bones eller ikke: Dette er en bok for deg som liker uhyggelig spenning! 

BeskjedFraDeDøde av Kathy Reichs. Bokforside. Fasade, Gammel bygning. Foto.
Beskjed fra de døde av Kathy Reichs

Kina 

Cox, eller Tidens gang av Christoph Ransmayr (2020) 

I 1753 ankommer den britiske automat- og urmakeren Alister Cox og hans medhjelpere Kina. De skal konstruere ur verden ikke har sett maken til for keiser Qiánlóng. Cox & Co. trer inn i en verden hvor keiseren styrer alt og frykten gjennomsyrer alles hverdag. Urmakerne beveger seg i det usikre landskapet, mens de venter på oppdrag fra keiseren. Hvordan skaper man et ur som måler evigheten? 

Boka innehar en språklig pompøsitet en keiser verdig. Det er noe fascinerende med dette storslagne som allikevel ikke klarer å skjule den groteske uhyggen som alltid er der. Keiseren ser og hører alt! 

Tiden er veldig sentralt i historien. Grunnen til at Cox dro til Kina, var på grunn av sorgen. Cox mistet sin lille datter og dermed sin unge hustru til sorgen. Tiden går, men hva om man kunne gått tilbake i tid og endret hendelser? Keiseren er fanatisk opptatt av tiden og ønsker egentlig å kunne stoppe den. En redsel for å bli gammel. 

Fascinerende bok om tiden. 

coxellertidensgang. Bokforside. Keiser på gullstol. Grafikk.
Cox, eller tidens gang av Christoph Ransmayr

Botswana 

Damenes detektivbyrå nr. 1 av Alexander McCall Smith (2004) 

Damenes detektivbyrå nr. 1 ledes av Botswanas eneste kvinnelige detektiv Precious Ramotswe. Hun tar på seg saker andre ville sett på som uinteressante: Utro ektemenn, en opprørsk datter eller en mulig falsk erstatningskrav for tapet av en finger. Hun har et oppmerksomt blikk, sin intuisjon og Håndbok for privatdetektiver. Dette må jo bare bli en suksess … viss betalende kunder dukker opp da. 

Herlig krim i hete og tørre omgivelser. Ramotswe er en karakter man blir glad i. Hun har en varm utstråling som skinner gjennom teksten. Sakene er kanskje enkle i starten, men allikevel krever de kløkt og et årvåkent blikk for detaljer. Å være detektiv er heller ikke helt ufarlig. 

Romanen er filmatisert og filmen er like varm og herlig som boka. 

Damenesdetektivbyrånr1. Bokforside. Blå krokodille og dektorativt mønster. Grafikk / Foto.
Damanenes detektivbyrå nr. 1 av Alexander McCall Smith
Translate »