Reisefeber-boktips: Vi tar en tur i Europa!

23. april lanserte vi lesekampanjen Reisefeber. Frem til kampanjens slutt 31. august, vil du få tips til bøker med handling fra ulike land.

Du må selvfølgelig ikke være med på lesekampanjen for å lese bøkene!

Vi starter med en liten reise i Europa og tar en tur til Albania, Ungarn og avslutter i Norge. Dette er tre bøker som er sterke på hver sin måte.

Reisefeber banner. Klode og tekst. Grafikk. Foto.

ALBANIA

Dukken : portrett av en mor av Ismail Kadare (2018)

Dukken handler om en mor. Som 17 åring gifter hun seg inn i Kadare-klanen. Hun kommer fra en annen klan, er ikke veldig huslig anlagt og er dårlig på å vise følelser. Dette skaper gnisninger med svigermor som alltid har en krass kommentar liggende på lur. Sønnen gjør det heller ikke enklere for henne, da han ler av hennes verdensnaivitet. Hun føler at hun aldri er bra nok og hun er redd sønnen vil bytte ut henne.

Dette er en liten bok, men den rommer et helt liv. Dukken er en fascinerende karakter. Hun gjør så godt hun kan ut fra de forutsetningene hun har.

Dukken,Kadare
Dukken, av Ismail Kadare

UNGARN

Leiligheten av Nora Szentiványi (2016)

Leiligheten handler om en knøttliten leilighet i Budapest som rommer mormor.  Hvordan opplevde mormor det den gangen i 1970, da hun kom hjem til leiligheten og oppdaget at datter, svigersønn og den lille datterdatteren var borte? Etter flere år fra hverandre, kan endelig barnebarnet og mormor gjenforenes. Det er barnebarnet som forteller og hun undres over hvem mormor er og var. Hvordan har mormors liv vært så langt fra familien?

En varm bok om familien og familiens betydning. Mormoren er bautaen i familien, selv når familien bor langt unna. Veldig sanselig beskrevet. Sjarmerende og lun.

Leiligheten
Leiligheten, av Nora Szentiványi

NORGE

15:25 av Aina M. Ertzeid (2019)

22. juli 2011. Agnes er en av de få som er på jobb i 8. etasje, Justisdepartementet. Klokka er 15:25, da et voldsomt drønn får bygget til å riste. Glass og betongbiter spruter inn over Agnes. Hun må komme seg ut. Ute er det kaos. Etter hvert får hun kontakt med noen av de andre kollegene sine som lurer på om hun har sett noen av de andre som var på jobb. Har hun sett Jonas som jobbet i samme etasje?

Agnes innbiller seg at hun hørte noen rope om hjelp, men hun stoppet ikke for å sjekke. Dette blir en hemmelighet ingen må vite. En hemmelighet som i ukene og månedene etter 22. juli spiser Agnes opp innenfra. Agnes er fra barndommen av vant til å klare seg selv, derfor klarer hun ikke ta imot den hjelpa kollegene forsøker å gi henne. Noen ganger er det å slippe andre inn, det vanskeligste man kan gjøre. Blir Agnes slukt eller klarer hun å åpne opp for livet igjen etter den traumatiske hendelsen?

Sterk og tøff, sår og vond. 22. juli-bakteppe gir en ekstra dimensjon til boka, men Agnes i seg selv er en komplisert karakter med mye vond bagasje som driver handlingen fremover.

Ertzeid var selv på jobb denne dagen i høyblokka.

1525, Ertzeid
1525, av Aina M. Ertzeid
Translate »