Reisefeber-boktips: Vi tar en tur til Sør-Amerika!

23.4 lanserte vi lesekampanjen Reisefeber. Frem til kampanjens slutt 31. August, vil du få tips til bøker med handling fra ulike land. Du må selvfølgelig ikke være med på lesekampanjen for å lese bøkene. Vi drar til Sør-Amerika og tar en tur til Chile, Peru og Colombia.

Sær-Amerika. Globe og Grafikk. Foto.

CHILE

Måter å komme hjem på av Alejandro Zambra (2012)  

Chile, 1980-tallet. En ni år gammel gutt lever ganske uvitende om hvordan Pinochets diktatur griper inn i hverdagen. Han får et innblikk i en større verden, da han møter den to år eldre Claudia og får i oppdrag å spionere på en nabo. Så hopper vi frem i tid: Gutten har blitt mann, en forfatter. Han ser tilbake på barndommen sin på et vis. Så treffer han Claudia igjen og får vite hvem mannen han spionerte på den gangen egentlig var. Claudia har en helt annen opplevelse av Pinochets diktatur var. 

En lettlest og liten roman om sorgløshet og uvitenhet hos et barn som endres med årene. Om foreldres beskyttelse og en skam som voksen om å ikke ha skjønt mer som ung. Usikkert hvor selvbiografisk romanen er, men bearbeidelse av barndom og få en større verdensforståelse er sentralt. Et diktatur oppleves ulikt avhengig av hvor man (foreldrene) står. Sterkt og sårbart. 

Måteråkommehjempå
Måter å komme hjem på

PERU

Det grønne huset av Mario Vargas Llosa (2012)  

Første halvdel av 1900-tallet. Indianerjenta Bonifacia har vokst opp hos nonnene på en misjonsstasjon i jungelen, så hvordan ender hun opp på bordellhuset, Det grønne huset, i Piura? Bonifacia er en av mange som forsøker å overleve både i byens og jungelens jungel. 

Boka handler om kamp. Kampen for tilværelsen, ressurser og penger, dydighet og kjærlighet, og kampen mellom kjønn og folk. Dette er en kompleks roman, hvor handlinga hopper frem og tilbake i tid uten advarsel og flere personer opptrer under ulike navn. 

Dette er en bok for deg som liker en utfordring. Det oppfordres til saktelesning. Velkommen inn i dypet av den peruanske jungelen og inn i menneskets (noe negative?) natur.

Mario Vargas Llosa vant Nobelprisen i litteratur i 2010 og regnes som en av Perus største forfattere. Romanen kom for første gang ut i 1967 og forelå for første gang på norsk i 2012. 

detgrønnehuset
Det grønne huset

COLOMBIA

Dødsengler av Matt Whyman (2005)  

Sonny fyller dagene sine med fotball, unngå onkelen, selge sigaretter og henge med bestekameraten Alberto. Så begynner Alberto å svikte. Alberto har pistol og plutselig mye penger. Så forsvinner Alberto. Sonny starter å jobbe for Albertos tidligere sjef. Et barn kan ikke bli dømt for drap og snart har Sonny fortjent sine “dødsvinger”. Men hvor lenge overlever han i denne verden full av død? 

Wow! En sterk, sår og beintøff historie med rot i virkeligheten. Det gjør så vondt å lese om Sonnys vei inn i “dødsriket”. Verdenen Sonny og Alberto vokser opp i, er et ekstremt tøft sted med få muligheter. Man sitter med en vond klump i magen, mens man leser seg utover på stupet. Barnlig stemme med voksen undertone. Utover i handlingen blir Sonnys barnlige stemme mer og mer voksen og desillusjonert. 

På tross av hvor smertefull denne boka er, så engasjerer historien til de grader. Noen ganger trenger man røffe og tøffe historier som røsker litt i innvollene! 

Dødsengler. Bokforside. Foto.
Dødsengler
Translate »