Horten bibliotek ønsker alle brukere en riktig god jul!

Jul på Revetal bibliotek. Utstilling med julepynt og bøker i bokhylle med åpent rom midt i. Foto.
Julestemning på biblioteket. Her: Revetal bibliotek. Foto: Sofie Bjørdal, Revetal bibliotek

Nå er jula rett rundt hjørnet! Kanskje du skal ta deg en tur innom biblioteket innimellom alt julestresset?
Under har vi listet opp noen boktips du kan kose deg med. Tipsene presenteres av Heidi! God lesning! ツ
PS! Vil du heller se film, har vi en egen side for inspirasjon her!

Helligdagene har vi stengt, og utenom dette er dagene litt kortere:
Horten bibliotek:
Mandag 23. desember: kl. 08-16
Fredag 27., Lørdag 28. og Mandag 30. desember: kl. 10-14
Julaften og nyttårsaften: Stengt

Åsgårdstrand bibliotek:
Stengt i skolens juleferie.

Har du lånekort og pin-kort kan du komme å gå som du vil, fra tidlig til sent, uansett! Les mer om meråpent på fellessidene!

Vi i Horten ønsker dere alle en kjempefin juletid og et godt nytt år! ♡

Kjartan Brügger Bjånesøy: Kjære Pappa: vi er andre menn no (2019)
I motsetning til mye av den virkelighetslitteraturen vi har lest de siste årene, er denne fortellingen varm og ydmyk i framstillingen av en sårbar person. En sønn skriver om sin tilårskomne far, og i løpet av denne prosessen spør sønnen flere ganger: «Synes du fremdeles det er greit at jeg skriver historien din?» Faren, som gjennom hele hans oppvekst har vært sterk, nevenyttig, kreativ og den som alltid hadde de rette svarene, får slag, og med det synker han hen. Mange av de sidene ved faren som sønnen har satt sånn pris på, endrer seg eller blir borte. I dette møter sønnen sin egen frykt for å bli gammel, men han innser også at nå er det snart han som er eldste generasjon og dermed bør kunne utføre småreparasjoner og svare klokt på barnas spørsmål.

Hva gjør det med oss å se våre foreldre bli gamle? spør Bjånesøy, og i forlengelsen av dette: Er det smertefullt også fordi det da snart er vår tur?

Boken er en hyllest til vanlige mennesker og hverdagene. Det er en historie om generasjonsforskjeller, årene som var og livet her og nå, om å forsøke å lære mer om sine foreldre før det er for sent, finne sin plass som sønn og pårørende når rollene er i ferd med å snus.

Kjartan Brügger Bjånesøy (f. 1971) er journalist og forfatter. Han er gift med programleder Solveig Kloppen og de har to barn sammen.

kjærepappa

Nina George: Den lille bistroen i Bretagne (2019)
Det er aldri for sent å leve; det er hovedbudskapet i denne boka. Nina Georg skriver varmt, innsiktsfullt og overbevisende om å våge å begynne på nytt. Hovedpersonen Marianne er en kvinne som har levd i skyggen av livet. Hennes ektemann gjennom 30 år er selvsentrert, ufølsom og ensporet. Han holder henne nede ved å være kontrollerende og ikke unne henne noe. Til slutt orker ikke Marianne mer av sitt kjærlighetsløse ekteskap. Hun bestemmer seg for å ta livet sitt, reiser til Paris og hopper ut i Seinen i sin grå kjole. Heldigvis lykkes hun ikke i sitt prosjekt. En forbipasserende plukker henne opp og bringer henne til sykehuset. Fra sykesengen ser hun et bilde fra Bretagne, og hun bestemmer seg for å legge ut på et siste eventyr. I Bretagne oppdager Marianne nye sider ved seg selv. Herfra er boka – og livet – fylt med latter, vin, musikk, kjærlighet og vennskap, men også en sårhet over det som har vært.
Forfatteren Nina George er en spennende og allsidig person. Hun er tysk, og snakker både engelsk og fransk flytende, har skrevet 26 bøker, over 100 noveller og mange artikler. Hun skriver under tre ulike forfatternavn, alt ettersom hvilken type litteratur det er snakk om.

denlillebistroen

Sunniva Lye Axelsen: Herfra til Hiroshima (2019)
D
ette er en satirisk «rett-fra-levra-bok»! Den nevrotiske hovedpersonen Ingrid er drittlei livet som hjemmehjelper. Lei av å vaske gamle rumper og svare høflig på gamle grinebiteres spørsmål. De pasientene vi hører om i boka, er: En seksuelt forstyrret millionær, en alkoholisert eks-diplomat og en deprimert enkemann som helst vil bruke dameklær. Disse forsøker å gjør seg usynlige. Det gjør også Ingrid. Hun nærmer seg 40, og har like få venner som ambisjoner. Etter foreldrenes tragiske død, har hun jobbet i15 år for minstelønn for å betale ned gjelda deres. Og hjemmehjelpere tjener ikke godt. Kjærlighetslivet til Ingrid er det heller ikke særlig godt stelt med. Hun er mest for seg selv. Kjenner rommene og veggene i stua godt. Inntil Thomas kommer inn i livet hennes. Han er sjenerøs og hyggelig og har noe hun ikke har, nemlig livsgnist. Og hun forstår ikke hva han ser i henne. Etter en stund begynner de å planlegger en Asia-reise sammen. Ingrid tror ikke det er sant, da Thomas foreslår det.

Så begynner en damestemme å ringe, og sjalusien kommer krypende. Etter dette blir historien en psykologisk thriller, eller en stalker-roman. En veldig festlig, pinlig, drøy og absurd historie utspiller seg.

Les denne, du vil ikke komme til å angre!!
Forfatteren er født i Stavanger i 1980 og er nå bosatt i Oslo. Hun har skrevet fire tidligere romaner.

Herfratil

Joyce Carol Oates: Svart vann (2019)
Vannet trenger seg sakte inn i bilen. Kelly suger luft fra små luftluker. Er det sånn jeg skal dø? tenker hun. Livet passerer revy mens surstoffet sakte forsvinner. Hun har ikke vært fornuftig i kjærlighetslivet. Denne gangen ble hun med en mye eldre, mektig senator i bilen etter en fest. De skulle kjøre en tur, og så gikk det riktig ille. Bilen de kjørte havnet i et vann. Føreren kom seg ut, men det gjorde ikke Kelly.
Boka kom ut i USA i 1992, og den tar for seg  Chappaquiddick-ulykken i 1969, da senator Edward Kennedy kjørte utfor og forlot bilen med en kvinne i, alene, for å dø. Dette er en fortelling som er rask å lese, men som sent blir glemt. Alle tankene som svirrer rundt i Kellys hode mens hun er fastklemt og hjelpeløs er svært godt fortalt. Den er intens og til tider klaustrofabisk.  Oates er professor i skrivekunst. Hun er en amerikansk forfatter som har skrevet over 50 romaner, samt flere samlinger noveller, dikt og sakprosa, og hun har flere ganger vært nominert til nobelprisen i Litteratur. En fabelaktig roman!

Svart vann
Translate »